Autorijden en muziek vormen een glorieuze combinatie. De weg op gaan met uw favoriete nummers is een van de ware geneugten van het leven.  

 

Artiesten, van Billie Eilish tot Willie Nelson, spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de geavanceerde Meridian audiosystemen die worden gebruikt in de Range Rover, Defender, Discovery en Jaguar.

 

De autoradio heeft een lange weg afgelegd. Vroeger werden er in auto's aftermarket-muziekspelers (meestal cassetterecorders) en luidsprekers gebruikt. Er werd vaak veel volume gegenereerd, maar de geluidskwaliteit was altijd verschrikkelijk. 

 

Toen standaardaudiosystemen gemeengoed werden, werden door auto-ontwerpers vaste punten ingesteld voor de locatie van luidsprekers en versterkers. Audiospecialisten hebben vervolgens een aanbesteding uitgeschreven voor het leveren van hardware. Geen wonder dus dat de meeste auto-interieurs muzikale nachtmerries waren. 

 

De samenwerking tussen JLR en Meridian, de in Cambridge gevestigde fabrikant van hoogwaardige audio-entertainmentsystemen, heeft daar verandering in gebracht. Het was een van de eerste samenwerkingsverbanden waarbij het audiobedrijf een belangrijke stem had in het ontwerp van het interieur van de auto, om de muzikale beleving te optimaliseren. De samenwerking begon in 2010 met de Range Rover Evoque en omvat nu alle auto's van JLR.

"Meridian heeft een zeer holistische benadering", zegt Samantha Morris, Meridian-accountmanager bij JLR. "We kijken naar de auto als geheel, niet alleen naar het audiosysteem. We werken nauw samen met alle technische en ontwerpteams van JLR, en kijken naar interieurmaterialen, gebruikersinterfaces, interieurontwerp, materiaalselectie, hardwareleveranciers en zelfs de NVH-teams (demping van lawaai, trillingen en stugheid). 

 

"Die hebben allemaal een grote invloed op de audio en de algehele klantervaring. We hebben advies gegeven in elke stap van het traject, zodat de auto's een optimale audio-ervaring kunnen bieden."

 

Samuel Smith, Automotive Engineer bij Meridian, is een voormalig drummer en speelde al professioneel akoestische gitaar toen hij pas 17 jaar oud was. Muziek heeft altijd deel uitgemaakt van zijn leven. Hij studeerde muziek en geluidstechniek en kwam twee jaar geleden bij Meridian werken.  

 

"Het is een geweldige relatie met JLR", zegt Samuel. "We werken al zo lang samen dat JLR weet wat we van de auto's verwachten, ook waar de luidsprekers moeten worden geplaatst. Natuurlijk zijn er altijd uitdagingen, vooral wanneer ze iets nieuws uitproberen. Dan wordt onze relatie met de ingenieurs pas echt belangrijk. We hebben het gevoel deel uit te maken van hun team, en andersom." 

De Modern Luxury-filosofie van JLR heeft ook het interieurontwerp veranderd, wat weer van invloed is op de audiosystemen. Samantha zegt: "Enkele jaren geleden waren luidsprekers vaak nogal log en van een woordmerk voorzien. Met de Modern Luxury-benadering zijn ze veel discreter en vaak verborgen achter nieuwe soorten stof voor een strakke esthetiek.    Dat is een uitdaging. Ik denk dat het oplossen van deze problemen en innoveren is wat Meridian het beste doet."

 

Verschillende modellen brengen verschillende uitdagingen met zich mee. Samuel zegt: "De Defender heeft een ruigere uitstraling, maar is nog altijd Modern Luxury. De grootste uitdaging was dat we niet zoveel luidsprekers konden gebruiken. In het interieur moesten handgrepen, opbergruimten en portiervakken worden ondergebracht, waardoor er minder ruimte was voor luidsprekers.” De Defender maakt gebruik van een van de kleinere systemen van Meridian met minder luidsprekers [15 in het geval van het Meridian Surround Sound System, 11 voor het Meridian audiosysteem; een Range Rover daarentegen heeft er maximaal 36]. 

 

"We moesten een fantastisch en zeer invloedrijk audiosysteem ontwikkelen dat klanten nog altijd zal behagen – maar met veel minder luidsprekers", aldus Samuel. "En dat is ons gelukt. Er waren nog meer uitdagingen. De oppervlakken in de Defender weerkaatsen ook meer. Meer kunststoffen en metalen en minder zacht tapijt. Verschillende materialen hebben een andere weerkaatsing en over het algemeen zijn zachte oppervlakken zoals tapijt, leder en zacht schuim beter voor de geluidskwaliteit dan harde, sterker weerkaatsende oppervlakken, zoals glas, metaal en kunststof – hoewel je wel altijd zoekt naar een evenwicht tussen weerkaatsende en niet-weerkaatsende materialen. Daar houden we rekening mee bij het afstemmen van de systemen om ervoor te zorgen dat de geluidskwaliteit altijd optimaal is."

 

De high-tech afstemming omvat de nieuwste RE-Q-technologie die het audiosysteem op intelligente wijze optimaliseert voor de precieze akoestiek van de luisteromgeving. Deze bleek van onschatbare waarde bij de ontwikkeling van de audiosystemen voor de Defender.

 

Meridian kan u vertellen dat een auto een uitdagende omgeving kan zijn voor geluidskwaliteit. Samuel zegt: "Er zijn ook goede punten. We weten waar de mensen zitten – dus dat helpt al bij het afstemmen. We stemmen ook af op alle stoelen, zodat elke inzittende een geweldige audio-ervaring krijgt. Anderzijds is er ook veel glas en andere reflecterende oppervlakken in het interieur van een auto. En luidsprekers bevinden zich zelden in de ideale positie voor luisteraars. Er is ook druk om op grootte en gewicht te besparen. Het blijft een uitdaging. Maar het is opmerkelijk wat we kunnen bereiken met de ongelooflijke technologieën waarover we beschikken." 

 

De muziek moet authentiek klinken. Dat is een prioriteit voor alle Meridian audiosystemen. "Je moet naar de muziek luisteren zoals de artiest deze heeft bedoeld", zegt Samantha. "Het moet levensecht en authentiek zijn. Dat is de kernwaarde van ons bedrijf."

De Trifield 3D Surround Staging-technologie is hierbij een handig hulpmiddel. Deze zorgt ervoor dat alle instrumenten en artiesten realistisch klinken. Meridian Digital Precision zorgt er ook voor dat de fijnste details van elk nummer behouden blijven.

 

De cruciale test voor authenticiteit en kwaliteit – en de uiteindelijke goedkeuring voor elk geluidssysteem – wordt echter met het oor uitgevoerd. De enorme afspeellijst die door Meridian-technici wordt gebruikt, omvat elk mogelijk genre om elk type muziek te testen. Samuel noemt een paar favorieten. "Er is een nummer genaamd Season's Trees, van Danger Mouse en Norah Jones, dat echt goed is voor het testen van de meeslependheid en de omhulling die je van onze upmixers krijgt. Daarnaast is Awake van Tycho geweldig om de vloeiendheid van de bas te testen."

 

Andere favorieten van Meridian zijn Lost Cause van Billie Eilish ("pittige drums en scherpe vocalen"), Willie Nelsons Moonlight in Vermont ("gedetailleerde zang en duidelijk gepositioneerde instrumenten") en Beethovens Symfonie nummer 9 ("geweldige dynamiek en een fantastisch voorbeeld van het volledige bereik van een orkest").

 

En favoriete JLR auto's voor de totale muzikale ervaring? Samuel noemt de hoogwaardige Range Rover omdat die het toppunt is, maar ook – "om te laten zien hoe subjectief audio kan zijn" – de 11-kanaals Defender: "Het is een van onze minst geavanceerde systemen, maar zo leuk en boeiend om naar te luisteren".    

 

Samantha noemt de Jaguar i-PACE: "Ik hou van het intiemere interieur en ik vind de audio erg meeslepend." 

 

Ze noemt ook de unieke achterklep van de Range Rover. Schakel de Tailgate Event Suite in en je zit op een comfortabele, naar achteren gerichte bank met kussens. Activeer de speciaal gemonteerde luidsprekers achterin en geniet van de muziek in de picknick-modus op de bank of in de party-modus terwijl je rond de achterkant van de auto staat. "De muzikale kwaliteit is verbazingwekkend goed. Het is echt met niets anders te vergelijken."

MEER VERHALEN OVER DE RANGE ROVER

Range Rover old cars parked

HET VERHAAL VAN RANGE ROVER

Ontdek hoe Range Rover al sinds 1970 het goede voorbeeld geeft aan de hand van originaliteit en toonaangevend design.

Emily Brooker sat in boot of Range Rover

TAILGATE EVENT SUITE

Ontdek hoe unieke perspectieven en de integratie van computerdesign met klassieke houtbewerkingstechnieken tot innovatie hebben geleid.

ONTDEK DE RANGE ROVER

Side view of the parked car

RANGE ROVER

Ongeëvenaarde verfijning en luxe.

Range rover sport carpathian grey parked in parking area

RANGE ROVER SPORT

Intens, indrukwekkend, compromisloos.

Range Rover Velar with glass background

RANGE ROVER VELAR

Verfijnde élégance.

Side View of Range Rover Evoque

RANGE ROVER EVOQUE

Charismatisch en zelfverzekerd.