De nieuwe Range Rover is zeker een van de technisch meest geavanceerde auto's aller tijden. Het grootste deel van de techniek is ontwikkeld op krachtige computers: intelligente technologie voor de ultieme luxe-auto waarmee u overal naartoe kunt.

 

Maar een van de slimste nieuwe functies werd oorspronkelijk gecreëerd door een klein team van ingenieurs, te beginnen met een stel scharnieren en MDF dat werd ingekocht bij de lokale doe-het-zelfwinkel. De veelzijdige bagageruimtevloer van de Range Rover is een meesterwerk van logica en gemak en bevat de innovatieve Tailgate Event Suite – het perfecte uitkijkpunt voor ontspanning in de buitenlucht. Toch leek een vroeg prototype meer op een schoolproject, dan – zoals vandaag – een ingenieuze eigenschap in een veelzijdige luxueuze auto.

 

De Tailgate Event Suite werd ontwikkeld door Senior Programme Leader Emily Booker en haar kleine team, waaronder een aantal stagiairs. Het eindresultaat is een unieke functie die ervoor zorgt dat voorwerpen die in de (enorme) bagageruimte van de Range Rover zijn opgeborgen, binnen handbereik blijven, die een verbazingwekkende flexibiliteit biedt en perfect is voor het opbergen van natte en modderige spullen (wanneer het avontuur lonkt).

 

De technologie van Land Rover heeft altijd al een rol gespeeld in het leven van Emily: "Mijn opa was boer. Als kind brachten we veel tijd door op zijn boerderij, waar hij een oude Defender had. Ik vond het altijd fantastisch. Onze gezinsauto's waren altijd Discovery's. Mijn ouders hadden drie kinderen en we hadden de ruimte nodig."

Emily heeft een opleiding gevolgd in productontwerp. Ze studeerde aan Loughborough University. "Ik bezocht een aantal "Woman in Engineering"-evenementen en dacht dat een stage een goede plek zou zijn om te beginnen. Ik kwam iemand tegen die aan het JLR stageprogramma deelnam. Het kwam nooit bij me op dat wat ik studeerde me zou helpen bij het ontwikkelen van auto's."

 

10 jaar geleden kwam ze bij JLR werken. "De meeste technische stagiairs waren mannen. Er waren zeker momenten dat ik de enige vrouw in de kamer was. Ik zag dat als een verantwoordelijkheid om me uit te spreken, zodat er ook een vrouwenstem werd gehoord."

 

Emily werd al snel teamleider en stagiairs werkten nu voor haar. "Als vrouw in de techniek trok ik vrouwelijke stagiaires aan. In de afgelopen zeven jaar zaten er altijd twee tot vier stagiairs in mijn team en de man-vrouwverhouding is meestal 50-50. Er heeft een aanzienlijke verschuiving plaatsgevonden in het aantal vrouwen in de techniek en in leidinggevende posities."

 

Het vrouwelijke perspectief was cruciaal bij de ontwikkeling van de veelzijdige bagageruimtevloer. Kleinere mensen vonden het lastig om diep in de bagageruimte van de Range Rover te reiken. "Mijn team was op zoek naar nieuwe klantkenmerken voor de nieuwe Range Rover. We begonnen te brainstormen en concentreerden ons op de bagageruimte. We sloten onszelf twee volle dagen op in een kamer, om afstand te nemen van de dagelijkse werkzaamheden. Dat is vaak hoe je de beste ideeën opdoet."

Emily en haar team keken naar hoe mensen de Range Rover gebruikten en de problemen die ze daarbij ondervonden. "Het oorspronkelijke idee was een partitie dicht bij de achterkant van de bagageruimte, voor gemakkelijkere toegang tot voorwerpen in de bagageruimte. Toen dachten we: waarom zouden we hem niet ook de andere kant op laten klappen om een rugleuning in de achterklep te maken? Op een bepaald moment dachten we zelfs dat we er een loopplank voor honden van konden maken. Het ging erom de knelpunten van de klant te verminderen en de klantervaring te verbeteren. 

 

"De meeste mensen vullen de bagageruimte niet helemaal. Ze hebben een tas voor het werk, een sporttas, een boodschappentas of misschien een kleine koffer. Een flexibele partitie houdt deze op hun plaats en bagage is gemakkelijker toegankelijk. Wie een avontuurlijk leven leidt, kan de partitie ook gebruiken om modderige laarzen en natte sportuitrusting te scheiden van de rest van de bagage. Het oppervlak kan gemakkelijk worden schoongeveegd – beter dan ze op het tapijt te zetten.

 

Wanneer de partitie is opgeborgen, zie je hem niet en ligt hij gelijk met de vloer. Wanneer de partitie is ingeklapt, neemt hij dankzij de beperkte dikte (slechts 14 mm) geen ruimte in beslag en kan er nog altijd een reservewiel van normale grootte worden geplaatst. Als partitie zit hij stevig op zijn plaats vergrendeld. Dankzij verstelbare riemen en schuiven kan van alles veilig worden vervoerd, van een wijnfles tot grote boodschappentassen. Met een schakelaar wordt de partitie ingeklapt. 

 

Als u aan een ander label trekt klapt dezelfde partitie, op een dubbel mechanisme, naar voren in de tegenovergestelde richting, waardoor een rugleuning ontstaat aan de achterkant van de achterklep. Wanneer hij op zijn plaats wordt vergrendeld, vormt deze de rugleuning voor de Tailgate Event Suite, waarbij gebruik wordt gemaakt van de ongebruikelijke achterklep in twee delen van de Range Rover. Opgeborgen luxueuze kussens bieden extra ondersteuning en comfort.

 

"Het eerste prototype dat we maakten was behoorlijk ruw, aanvankelijk met schuimplaat. Het volgende prototype bestond uit MDF en scharnieren die we uit de doe-het-zelfwinkel hebben gehaald. Het was ruw, maar bood ons een fysiek model, wat belangrijk is." 

 

Eenvoudig houtwerk en metalen scharnieren werden omgetoverd tot een zacht aanvoelende afwerking en een geavanceerd klapsysteem. En zo werd er nog een hoofdstuk toegevoegd aan de historische en gevierde capaciteiten van Range Rover.

MEER VERHALEN OVER DE RANGE ROVER

Range Rover old cars parked

HET VERHAAL VAN RANGE ROVER

Ontdek hoe Range Rover al sinds 1970 het goede voorbeeld geeft aan de hand van originaliteit en toonaangevend design.

Sound speaker of the Range Rover Evoque

MERIDIAN AUDIOSYSTEEM

Er valt niets te vergelijken met Meridian. Ontdek hoe onze samenwerking met de fabrikant van hoogwaardige audiosystemen heeft bijgedragen aan een optimale luisterervaring voor Range Rover.

ONTDEK DE RANGE ROVER

Side view of the parked car

RANGE ROVER

Ongeëvenaarde verfijning en luxe.

Range rover sport carpathian grey parked in parking area

RANGE ROVER SPORT

Intens, indrukwekkend, compromisloos.

Range Rover Velar with glass background

RANGE ROVER VELAR

Verfijnde élégance.

Side View of Range Rover Evoque

RANGE ROVER EVOQUE

Charismatisch en zelfverzekerd.